Hari Aksara Internasional Mendikbud Ingatkan Literasi Berbudaya

0
282
Hari Aksara Internasional Mendikbud Ingatkan Literasi Berbudaya
Hari Aksara Internasional Mendikbud Ingatkan Literasi Berbudaya

Koransunda.com – Hari Aksara Internasional (HAI) ka-53 (08/09/2018) di Deli Serdang, Sumatera Utara, Kementerian Pendidikan dan Kebudayaan ( Kemendikbud) mikeun pangajen ka 4 kabupaten/kota anu atos junun dina penuntasan buta huruf. Kaopat kabupaten kasebat nyaeta Kabupaten Deli Serdang (Sumatera Utara), Kabupaten Pasuruan (Jawa Timur), Kabupaten Bogor (Jawa Barat) sarta Dayeuh Tegal (Jawa Tengah).

“Dalam sapuluh warsih pamungkas ieu, Indonesia patut bersyukur margi junun ngaronjatkeun keaksaraan balarea sacara signifikan. Nurutkeun Data Badan Pusat Statistik (BPS), Indonesia atos ngabuktoskeun keberhasilan kalawan ngahontal prestasi ngaleuwihan udagan Pendidikan Untuk Semua (PUS) anu dideklarasikeun di Dakar.

1. Pancen Sareng Ngaleupaskeun Buta Aksara

Ku margi eta, urang patut mikeun pangajen ka wewengkon-wewengkon anu atos junun nurunkeun angka buta huruf sacara signifikan di daerahna ” kitu ditepikeun Menteri Pendidikan sarta Kabudayaan (Mendikbud) Muhadjir Effendy. Mendikbud mengemukakeun, dugi ayeuna kacatet aya 11 propinsi anu persentase Buta aksara na di keneh luhur rata-rata nasional (2,07%).

“Tugas kanggo mengentaskeun Buta aksara sarta ngaleupaskeun bangsa ieu ti kebutaaksaraan sanes ngan tanggel walon pamarentah, kalah sakumna lapisan balarea Indonesia. Kalawan terbebasna bangsa ieu ti Buta aksara, mangka kualitas asal tanagi jalmi bade beuki meningkat” ceuk Mendikbud.

Ajakan Majukan Literasi Berbudaya Dina pengembangan balarea, Mendikbud ngomong pamarentah mikeun layanan program Pendidikan keaksaraan dasar sarta keaksaraan lanjutan di wewengkon terpadat Buta aksara, wewengkon tinggaleun, panghareupna, terluar (3t), sarta komunitas adat terpencil/khusus.

Sajaba ti eta oge pamarentah mikeun layanan ngaliwatan program “Kampung Literasi” sarta “Desa Vokasi”. “Melalui program ieu dipambrih tiasa nyieun wewengkon desa inisiator pengembangan budaya maos balarea sarta kabentuk na jumplukan-jumplukan usaha anu ngamangpaatkeun potensi asal tanagi sarta kearifan budaya lokal, langkung husus di wewengkon-wewengkon 3t” sanggem Mendikbud.

2. Ngembangkeun Literasi Berbudaya

Kanggo numuwuhkeun kesungguhan sarta komitmen Pamarentah, pamarentah wewengkon, sarta pangrojong sakumna balarea, mepeling HAI warsih 2018 mengangkat tema ”Mengembangkan Keterampilan Literasi anu Berbudaya”.

Baca Oge : 5 Program Kampus Anu Damel Anjeun Sukses Di Era Revolusi Industri 4.0

“Tema ieu mangrupa inspirasi ka urang ngeunaan kesungguhan sarta komitmen kanggo ngaronjatkeun kualitas penyelenggaraan layanan Pendidikan keaksaraan minangka fondasi gerakan pemberdayaan balarea, sanes saukur penuntasan Buta aksara semata nanging oge kanggo menumbuhkembangkeun keaksaraan dina hartos anu langkung lega” tangtos Mendikbud.

Keberaksaraan atawa literasi anu dirumuskeun ku World Economic Forum (2016), mangrupa kecakapan jalmi sawawa abad 21. Aya genep literasi dasar anu kedah dikawasa ku saban jalmi sawawa, yakni: maos serat, numerasi, sains, digital, finansial, sarta budaya sarta kewargaan.

3. Keaksaraan Sanes Ngan Maos Serat

”Literasi sarta Pengembangan Keterampilan nembongkeun yen keaksaraan sanes ngan saukur prioritas dina aspek maos, serat, etang (calistung), nanging oge pentingna pengembangan keterampilan minangka investasi anu peryogi pisan kanggo pikahareupeun sarta kamajuan bangsa anu bermartabat” ceuk Mendikbud.

Dina penclut mepeling Hari Aksara Internasional HAI ka-53, Mendikbud henteu ngan mikeun pangajen ka wewengkon anu atos junun dina penuntasan buta huruf, nanging oge mikeun pangajen ka 10 pegiat aksara, 22 inohong adat bobotoh Pendidikan keaksaraan dasar dina Komunitas Adat Terpencil/Khusus (KAT), 6 pegiat awewe widang Pendidikan kesetaraan, 3 peserta didik Pendidikan Keaksaraan Dasar, 3 peserta didik Pendidikan Keaksaraan Usaha Teuneung.

Penyelenggaraan mepeling Hari Aksara Internasional HAI tingkat nasional warsih ieu dipusatkeun di Kabupaten Deli Serdang, Propinsi Sumatera Utara, dimimitian kalawan Pameran Produk Unggulan PAUD sarta Dikmas sarta Hijian Pendidikan Nonformal ti sagala rupa propinsi sarta sakumna kabupaten/kota di wilayah Sumatera Utara, festival literasi, sarta sagala rupa kagiatan sanes.

Sumber : https://edukasi.kompas.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × 5 =